Train jouw spoedbrein!

In de acute zorg sta je bijna dagelijks voor onverwachte uitdagingen. Hoe houd je focus op de patiënt als je wordt geconfronteerd met hoge druk situaties en sterke emoties die bewust en onbewust jouw prestaties beïnvloeden?

Goede zorg begint bij goed onderwijs

Mentale vaardigheden vragen net als technische vaardigheden om oefening en onderhoud. Dit leer je niet tijdens je medische opleiding.

Druk beïnvloedt je denken, voelen en handelen

Je kan maar één ding tegelijkertijd en het maken van de perfecte keuze is vaak niet mogelijk (informatie is vaak incompleet en soms incorrect).

Presteren onder druk trainingen – ook op maat!

Sinds de introductie van de eerste presteren onder druk-training voor de ambulancezorg in 2019 biedt het METS Center zo’n zes keer per jaar presteren onder druk trainingen aan voor artsen, specialistisch verpleegkundigen en ambulancezorgprofessionals. Naast het reguliere aanbod bieden we de training The 21 Hour Shift ook aan als teamtraining op maat.

Partners en faculty

De begeleiding is in handen van een gespecialiseerd team van acute zorgprofessionals en psychologen. Ze zijn didactisch geschoold en hebben veel ervaring in beroepen waarin je moet presteren onder hoge druk. Het METS Center werkt nauw samen met de Erik Hein Academy, PsychElan, de Academie voor Ambulancezorg, Rick van Dijk en artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen uit diverse ziekenhuizen.

“Het spoedbrein staat voor het vermogen om als het erop aankomt je gedachten, emoties en gedrag zo te richten dat er volledige aandacht, energie en flow is voor de taak die je moet volbrengen. Het rustbrein is net zo belangrijk om na de hulpverlening de knop weer uit te zetten (herstellen)! Altijd aan staan en niet uit kunnen staan is misschien wel het grootste probleem voor zorgverleners.”

Erik Hein

Psycholoog presteren onder druk-trainingen

Foto: Robert Delpeut

Psychologische begeleiding tijdens de trainingen The 21 Hour Shift en de EMS Bootcamp.

Ontwikkel jouw spoedbrein

Ontwikkel jouw spoedbrein, leer signalen van hoge druk bij jezelf en je collega snel herkennen en reguleren. Zo ben je beter voorbereid op de praktijk. In onze trainingen word je blootgesteld aan druk in een veilige leeromgeving en onder zeer deskundige begeleiding van ervaren docenten en een psycholoog. Dit kan je na afloop:

  1. Je (h)erkent effecten van druk.
  2. Je kan vertrouwen op wat je hebt geoefend. Je bent getraind om dit te doen. Je hebt dit eerder gedaan.
  3. Je kan druk reguleren met hulpmiddelen: ademen, positieve (self) talk, visualiseren en focussen.

“Na mijn deelname aan The 21 Hour Shift herken ik sneller signalen van stress bij mezelf en bij anderen. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk sta je daar vaak onvoldoende bij stil. Deze vaardigheid aanleren is echt van belang om effectiever om te gaan met acute stressvolle situaties en draagt bij aan een betere teamprestatie.” 

Bas van Wees

Anesthesiemedewerker en reanimatiecoördinator

"Waanzinnige training, zeer leerzaam. Binnen het ziekenhuis onderwijs nog nooit zoiets meegemaakt. Chapeau voor het organiseren van de cursus, dat moet een immens karwei geweest zijn."

Thijs Delnoij

Cardioloog-intensivist

Ervaar wat acute druk met je doet, welke hulpmiddelen voor jou werken en hoe je individueel en als team de beste zorg kunt blijven geven in de praktijk.

"Accepteer dat je kwetsbaar bent zonder te onderschatten hoe weerbaar je bent."